Zonnehuisgroep Noord, Zuidhorn

Atlasstraat 8, 9801 VA Zuidhorn

Diëtist in de ouderenzorg

Goede voeding speelt een belangrijke ondersteunende rol bij ziekte en gezondheid en levert een bijdrage aan het verbeteren van de algehele conditie bij ouderen.

Als diëtist in de ouderenzorg krijg je te maken met kwetsbare ouderen met complexe zorgvragen. Een doelgroep waarbij een gezonde voedingstoestand erg belangrijk is om te voorkomen dat ouderen ziek worden. Maar ook om vitaal en energiek te blijven en voor het behouden van spiermassa is een goede voedingstoestand erg belangrijk.

Doordat ik als diëtist werkzaam ben in het verzorgings-/verpleeghuis heb ik veel kennis opgedaan over ouderen; wat zijn de belangrijkste voedingsstoffen, wat zijn risicofactoren om minder vitaal te worden, hoe kun je ziek worden deels voorkomen.

Maar ook de combinaties van verschillende ziektebeelden en het effect daarvan op de gezondheid. Bijvoorbeeld, COPD, oncologie, decubitus, diabetes, nierfalen en hartfalen.

Maar ook met de wat minder bekende complexe zorgvragen rondom amputatie, de ziekte van Parkinson en cliënten die door verlamming aan de beademing liggen krijg ik te maken.

Door de vele kennis kan ik een cliënt goed begeleiden bij het maken van de juiste keuzes met betrekking tot voeding en de zorgvraag.

Ziekte hoeft niet altijd de oorzaak te zijn van kwetsbaarder worden. Denk maar eens aan smaakverlies of de verandering van smaak, dat kan van grote invloed zijn op de inname van voeding die voor grote gevolgen kunnen zorgen.

 

Als diëtist werk ik niet alleen in het verzorgings-/verpleeghuis maar kom ik ook bij de mensen thuis op bezoek voor adviezen.

Voor het gebruik van dieetvoeding en sondevoeding is de huisarts niet altijd tekenbevoegd. Hiervoor kan ik ook ingeschakeld worden.

 

Behandeling

Samen gaan we kijken naar welke behandeling voor u passend is. Tijdens het eerste gesprek brengen we uw voedingspatroon in kaart. Tevens kijken we naar de invloed van eventuele ziektebeelden en medicatie op uw voeding. We bekijken samen uw gewichtsverloop, de problemen die u ervaart, uw motivatie en welke mogelijkheid u heeft tot beweging. De diëtist stelt daarna samen met u een behandelplan op. Daarin staat welke doelen u wilt bereiken en wat u daarvoor nodig hebt.

De duur en het aantal behandeling hangt af van uw behoefte en de voortgang van de behandeling.

Vanuit de basisverzekering wordt drie uur aan diëtistische behandelingen vergoed.

Mocht u advies willen met betrekking tot uw huidige voeding; is dit optimaal om vitaal oud te worden?; neem dan contact met mij op via onderstaande gegevens.

Wie weet tot ziens!

 

Miranda Dijkstra

Diëtist bij Zonnehuisgroep Noord

Omgeving Westerkwartier

mi.dijkstra@zonnehuisgroepnoord.nl

06 11 23 00 15